Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ

Combine Harvester Gdaef76aea 1280

Συμπίεση του υπεδάφους από μεγάλα αγροτικά οχήματα

Η μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία απειλείται από τη συμπίεση του υπεδάφους  αποκάλυψαν ερευνητές από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών. Η συμπίεση του υπεδάφους προκαλείται από μεγάλα αγροτικά οχήματα, όπως τα τρακτέρ.
Ενώ τα μεγαλύτερα και πιο εύκαμπτα ελαστικά έχουν περιορισμένη επιφανειακή ζημιά, το έδαφος κάτω από το φυτικό έδαφος γίνεται συμπαγές σε σημείο που απειλείται η μακροπρόθεσμη παραγωγική ικανότητα. Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν σε μια παγκόσμια μελέτη, η οποία επίσης κάνει παραλληλισμούς με τα σαυρόποδα, τα βαρύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences στις 16 Μαΐου 2022 και διεξήχθη από τον καθηγητή Thomas Keller από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών (SLU) και Agroscope στην Ελβετία, και τον καθηγητή Dani Or από το ETH Zurich στην Ελβετία και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ερήμου στις Η.Π.Α.
Πώς επηρεάζει η μηχανοποίηση τη σύγχρονη γεωργία;
Η εκμηχάνιση έχει επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία της σύγχρονης γεωργίας, με πολύ διευρυμένες δυνατότητες παραγωγής τροφίμων που επιτυγχάνονται λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας των αγροτικών μηχανημάτων. Ωστόσο, η αύξηση της χωρητικότητας συνοδεύτηκε από βαρύτερα οχήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο συμπίεσης του υπεδάφους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το συνολικό βάρος των φορτωμένων θεριζοαλωνιστικών μηχανών ήταν περίπου τέσσερις τόνοι, ενώ τα σύγχρονα οχήματα ζυγίζουν τώρα κατά μέσο όρο 36 τόνους.
Οι ερευνητές εξέτασαν τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η ανάπτυξη για στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Αποκαλύφθηκε ότι η τάση επαφής στην επιφάνεια του εδάφους παρέμεινε σταθερή σε χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι τα μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί με μεγαλύτερα ελαστικά που κατανέμουν το βάρος του μηχανήματος σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ωστόσο, στο βαθύτερο στρώμα του υπεδάφους, η συμπίεση του εδάφους έχει αυξηθεί σε επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του εδάφους να παράγει επιτυχώς τρόφιμα, γεγονός που έχει επίσης συνέπειες στην ικανότητα του εδάφους να μεταφέρει νερό και να παρέχει άλλες σημαντικές υπηρεσίες οικοσυστήματος. «Η συμπίεση του υπεδάφους από αγροτικά οχήματα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού τα εδάφη από τη στιγμή που συμπιέζονται, παραμένουν κατεστραμμένα για δεκαετίες. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σοδειές δεν αυξάνονται πλέον και γιατί βλέπουμε τώρα περισσότερες πλημμύρες από πριν», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Thomas Keller, από το SLU στη Σουηδία και το Agroscope στην Ελβετία.
Πώς αυτό επηρεάζει την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως;
Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν χάρτη που δείχνει πώς ο κίνδυνος χρόνιας συμπίεσης του υπεδάφους ποικίλλει παγκοσμίως και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος είναι πιο εμφανής στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου της καλλιεργήσιμης γης προβλέπεται να κινδυνεύει από εκτεταμένες ζημιές που θα ήταν πολύ δύσκολο να επισκευαστούν. Έτσι, είναι πολύ απίθανο τα εδάφη να ανακτήσουν.Επί του παρόντος, ο κίνδυνος συμπίεσης του υπεδάφους είναι μικρότερος τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική, όπου η εκμηχάνιση της γεωργίας δεν έχει φτάσει ακόμη στο ίδιο επίπεδο.«Εάν η μηχανοποίηση αποκτήσει δυναμική στην Ασία και την Αφρική, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος συμπίεσης του υπεδάφους και σε αυτές τις ηπείρους», δήλωσε ο Thomas Keller.

Πηγή: https://www.innovationnewsnetwork.com/future-food-security-threatened-subsoil-compaction/21496/
Φωτογραφία από Carlos Barengo από το Pixabay

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της