Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Planes Gb65c19733 1920

'Flight shame' αλλά οι πτήσεις αυξάνονται

Ο αριθμός των φορτίων και των επιβατών θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά την «ντροπή των πτήσεων».

Ξεκίνησε στη Σουηδία, όπου ο όρος flygskam (ντροπή πτήσης) επινοήθηκε το 2018 για να περιγράψει την ανησυχία για τις πτήσεις που βιώνουν οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες. Το hashtag #jagstannarpåmarken (που μεταφράζεται ως #stayontheground) τέθηκε σε χρήση περίπου την ίδια εποχή, καθώς εμφανίστηκαν ομάδες για να μοιραστούν συμβουλές. Άλλες πλούσιες χώρες δεν είναι απρόσβλητες από τέτοιες τάσεις: μια πρόσφατη έρευνα σε 6.000 άτομα στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 21% είχε μειώσει τις πτήσεις του. Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει κάνει πιθανώς περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον για να προωθήσει την ιδέα ότι οι πτήσεις πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να αποφεύγονται. Τον Αύγουστο πήγε στη Νέα Υόρκη με ένα ιστιοφόρο με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Το κίνημα της ντροπής πτήσης έχει να κάνει με το να αισθάνεστε υπεύθυνοι για το αποτύπωμα του άνθρακα που αφήνετε στο περιβάλλον, αλλά επίσης έχει να κάνει με την εκ νέου ανακάλυψη της χαράς του αργού ταξιδιού.
Οι νέες τεχνολογίες πρόωσης θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της προστασίας του κλίματος και των αυξανόμενων αναγκών χωρητικότητας. Οι χαμηλές τιμές και το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο δρομολογίων το καθιστούν δυνατό: 9 δισεκατομμύρια επιβάτες αναμένονται στον αέρα μέχρι το 2050. Έτσι, ο όγκος επιβατών στις αερομεταφορές του μέλλοντος θα υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή ευνοείται επιπλέον από τη διακοπή παραγωγής του Airbus A380 και την αλλαγή πορείας από αεροσκάφη ευρείας ατράκτου σε αεριωθούμενα αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξανόμενους στόλους αεροσκαφών και ακόμη μεγαλύτερη εναέρια κυκλοφορία στους ουρανούς.Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση προκαλεί επίσης την εκτόξευση της ζήτησης για εμπορευματικές μεταφορές. Ήδη από το 2030, η DLR αναμένει 7,3 εκατομμύρια τόνους φορτωμένου φορτίου στη Γερμανία στην αεροπορική έκθεσή της - τρεις φορές περισσότερο από το 2014 - και αυτή η τάση δεν αναμένεται να μειωθεί 20 χρόνια αργότερα.

Πηγή: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jan/17/the-guardian-view-on-flight-shaming-face-it-life-must-change
https://arts.eu/en/insights/article/air-travel-in-2050-a-glimpse-into-the-future/
Φωτογραφία από Markus από το Pixabay

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 9.7

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 9.1