Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Closed Captions

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μεγάλες επωνυμίες δίνουν προτεραιότητα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και υπηρεσιών που θα λαμβάνουν υπόψη και θα διευκολύνουν καταναλωτές με αναπηρίες.

Σύμφωνα με την πηγή, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει με αναπηρία αντιστοιχεί σε μια συλλογική παγκόσμια αγοραστική δύναμη 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο σχεδιασμός ευκολότερα προσβάσιμων ισοτόπων αλλά και η ιεράρχηση της εκπροσώπησης σε καμπάνιες αποτελούν δύο από τους τρόπους συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρίες. Προς τιμήν της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) σκιαγραφείται παρακάτω μια σειρά από καινοτόμες σχεδιαστικές προσεγγίσεις που αγκαλιάζουν την έννοια της προσβασιμότητας υιοθετώντας ουσιαστικούς τρόπους «ενσωμάτωσης» δίχως «περιορισμούς».

Η MASTERCARD ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΝΕΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
Η Mastercard αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο που θα βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης –περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως– να πλοηγηθούν ευκολότερα σε υπηρεσίες wallet. Καθίσταται σαφές πως ο παραδοσιακός σχεδιασμός καρτών δεν επιτρέπει τον διαχωρισμό μιας πιστωτικής από μια χρεωστική κάρτα. Η Touch Card της Mastercard επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να αναγνωρίσουν τη μία από την άλλη κάρτα χρησιμοποιώντας μόνο την αφή. Συγκεκριμένα, κάθε κάρτα διαθέτει μια μικρή εσοχή στο πλάι της: στρογγυλή για πιστωτική, τετράγωνη για χρεωστική, τρίγωνο για προπληρωμένη.

Η AMC THEATERS ΕΙΣΑΓΕΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Η AMC μόλις έκανε την εμπειρία του κινηματογράφου πολύ πιο συμπεριληπτική. Η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών στον κόσμο κυκλοφόρησε υπότιτλους σε 240 τοποθεσίες, ή περίπου στο 40% των αιθουσών τους στις ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας Eternals της Disney, στην οποία εμφανίζεται η κωφή ηθοποιός Lauren Ridloff ως η πρώτη κωφή υπερήρωας της Marvel. Αυτός ο  χωρίς αποκλεισμούς στρατηγικός προγραμματισμός επιδιώκει να βελτιώσει την εμπειρία θέασης όχι μόνο για όσους έχουν απώλεια ακοής, αλλά και για εκείνους για τους οποίους τα αγγλικά δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα. Προς το παρόν, οι υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι σε τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο για ορισμένες ώρες και με κλειστούς υπότιτλους (μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που οι θεατές θα πρέπει να ζητήσουν ξεχωριστά από τους υπότιτλους στη μεγάλη οθόνη).

Η OLAY λανσάρει τα «EASY OPEN» JARS
Όταν η Olay άρχισε να δέχεται παράπονα πελατών σχετικά με το πόσο δύσκολο ήταν να ανοίξουν τα βάζα τους, η μάρκα στρατολόγησε μια ομάδα ειδικών για να σχεδιάσει μια πιο προσιτή επιλογή. Συνεργάστηκαν, λοιπόν, με καταναλωτές που είχαν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από διαφορές στα άκρα [«αναπηρία των άκρων»] μέχρι προβλήματα όρασης, καθώς και με φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ειδικούς UX.

Το τελικό προϊόν, που ονομάζεται "Easy Open Lid", έχει φτερωτό, ανασηκωμένο καπάκι για καλύτερο κράτημα, ετικέτα προϊόντος με υψηλή αντίθεση και το "κρέμα προσώπου" γραμμένο σε Braille. Επίσης, το γεγονός πως είναι πρόγραμμα [σχέδιο] ανοιχτού κώδικα, σημαίνει πως και άλλες επωνυμίες ομορφιάς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αλλά και να το προσαρμόσουν στα δικά τους προϊόντα.

Πηγές:
[1] "The world's largest movie theater chain is adding open captions at 240 U.S. locations," https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2021/10/21/1048017853/amc-theatres-open-captioning-movie-accessibility 
[2] "‘Eternals’ has the MCU’s first Deaf superhero. Her Deafness is one of her superpowers," https://www.latimes.com/entertainment-arts/movies/story/2021-10-20/eternals-marvel-mcu-deaf-superhero-lauren-ridloff 
[3] "A simple change makes this new Mastercard easier to use for blind and sight-impaired people," https://www.fastcompany.com/90689669/your-next-mastercard-will-be-easier-to-use-for-people-who-are-blind-and-sight-impaired

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 8.53

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 6.0