Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Consumerism Ethics

Από την ευκολία της κατανάλωσης στο «Let's get ethical»

Τα τελευταία χρόνια (και ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα του Covid-19) η σχέση καταναλωτισμού και ηθικής αναδεικνύεται ως στενότερη  –γεγονός που άλλοτε παρατηρείται στις πρακτικές της αγοράς και άλλοτε ορίζει σημεία και διαμορφώνει εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι παρακάτω τάσεις προέρχονται κατόπιν συζήτησης με την Tracy Meng (Checkout.com), τον Tom Lambert (LocalGlobe VC) και τον Zak Lambert (Plaid, fintech προϊόντα):

1. «Eνσωματωμένη πληρωμή»
«Ο Covid-19 ώθησε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής και περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου», λέει ο Zak Lambert στο Sifted. «Περισσότερες εταιρείες δίνουν προσοχή στις μεταβαλλόμενες συνήθειες και βλέπουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους μέσω ενσωματωμένων πληρωμών».

Σύμφωνα με την έκθεση «The New State of Retail» από το Checkout.com, το 51% των επιχειρηματιών ηλεκτρονικού εμπορίου που ερωτήθηκαν πιστεύουν μάλιστα πως οι ψηφιακές πληρωμές θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό της επιχείρησής τους.

2. «Let's get ethical»
Φυσικά, από τις τάσεις δε θα μπορούσε να λείπει η σχέση ηθικής, αγοράς και καταναλωτισμού. Σύμφωνα με την πηγή, το 54% των καταναλωτών προτιμούν πλέον να αγοράζουν μάρκες με κοινωνική συνείδηση που επιδιώκουν τη βιωσιμότητα τόσο στην παραγωγή και τη συσκευασία όσο και στη διανομή των προϊόντων τους. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα του Clothes2Order δημοσίευσε πως το 44% των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μποϊκοτάρουν μάρκες χωρίς ηθικές ή φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές. Σε αυτό το σημείο, αρκεί να αναλογιστούμε τις διαμαρτυρίες καταναλωτών, όπως εκδηλώθηκαν μέσω του #BoycottAmazon τον περασμένο Μάρτιο.

3. «Κατανάλωση και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης»
Με τον όλο και αυξανόμενο χρόνο που επενδύεται στην οθόνη, είτε αυτό αφορά την επικοινωνία, την ενημέρωση ή τελικά την «παρουσία» στα κοινωνικά μέσα, πλατφόρμες όπως το Instagram άδραξε τη χρυσή ευκαιρία να ενσωματώσει αγορές και κατανάλωση με πιο εμφανή ή έντονο τρόπο, μέσω πιο εξατομικευμένων προϊόντων και προσαρμοσμένων προτάσεων/πακέτων.

Ενδιαφέρον εντός αυτών των πρωτοβουλιών, παρουσιάζει η περίπτωση της αμερικανικής fintech MAJORITY, η οποία –όπως αναφέρει η πηγή– έχει δημιουργηθεί για κοινότητες μεταναστών και επιτρέπει στους χρήστες της να πραγματοποιούν μεταφορές και κλήσεις διεθνώς χωρίς τέλη.

4. «Ευκολότερη Κατανάλωση»
Τα εμπόδια που ουσιαστικά έφεραν τα τεράστια τέλη παράδοσης και μεταφορών από διεθνείς εταιρίες τις προηγούμενες δεκαετίες, φαίνεται λόγω της πίεσης των καιρών αλλά και της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης να ώθησαν μεγαλύτερες εταιρίες αλλά ειδικότερα (μικρότερους) λιανοπωλητές να προσφέρουν εναλλακτικές και τοπικές επιλογές πληρωμών. Αν κάτι απέδειξε όμως η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, και η αύξηση συνολικά του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πως οι περισσότεροι δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι ή έτοιμοι να προσφέρουν έξυπνες μεθόδους πληρωμής. 

Καταληκτικά, η ακόλουθη φράση/παρατήρηση (Tracy Meng, VP of global strategic partnerships at Checkout.com) παρουσιάζει ενδιαφέρον: «Νομίζω πως η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και μικρότερη». Και πόσο καίρια γίνεται, όταν μάλιστα κάνουμε λόγο για καταναλωτές που παραμένουν (εδραιωμένοι) στο τοπικό καταναλώνοντας παράλληλα σε διεθνές επίπεδο. 

Πηγή: https://sifted.eu/articles/trends-for-fintechs-to-watch/

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 9.58

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 7.4