Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΈΝΔΥΣΗ

Πιθανή τάση
Salty Bag: Τα "R" της βιωσιμότητας και η περίπτωση της Ελλάδας

Salty Bag: Τα "R" της βιωσιμότητας και η περίπτωση της Ελλάδας

Η «κυκλική οικονομία» ίσως παρέπεμπε κυρίως σε ορθή χρήση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, στην ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. 

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο να αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: η ελληνική εταιρεία Salty Bag, η οποία είναι γνωστή για τις μοναδικές χειροποίητες τσάντες που κατασκευάζει από ήδη χρησιμοποιημένα, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά (πανιά ιστιοφόρων, καλύμματα σκαφών κλπ), προβαίνει τώρα στην κατασκευή τσαντών που «δεν έχουν μόνο διαφορετικά ονόματα, αλλά καθεμιά φέρει τα δικά της σημάδια από το παρελθόν και στέλνει το δικό της μήνυμα για το μέλλον». 

Η τσάντα Tritone, για παράδειγμα, παραπέμπει στα θρυλικά σκάφη (βλ. 1950) που χρησιμοποιούνταν από βασιλείς και διασημότητες. 

Η ιδέα άρεσε πολύ στο σύγχρονο κοινό, στον κόσμο που συμμετείχε στο event και εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε να συνεχίσουμε την ιστορία ενός μυθικού σκάφους και να την «ξαναγράψουμε» πάνω σε ένα αντικείμενο το οποίο είναι χρήσιμο στην καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα μιλάει και για κάτι αληθινό. 

Ουσιαστική αποδείχθηκε η συνεργασία με την Κερκυραία εικαστικό, Μαριάννα Μπότη, η οποία ενσωμάτωσε τις αρχές της αειφορίας στην τέχνη, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων και μηνύματα τα όπως π.χ “Walk and Cycle into the future”, “Think Systems not Problems” κ.ο.κ.

Το αποτέλεσμα ήταν μια άμεση και ευχάριστη εικόνα που «μιλάει» για σημαντικές αλήθειες, οι οποίες αφορούν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Λίγα λόγια για την ίδρυση της εταιρίας:
Το 2013, σε ένα σεμινάριο ιστιοπλοΐας στην Κέρκυρα, σκεφθήκαμε με τους συνεταίρους μας ότι η ιστορία που βγαίνει από τη θάλασσα πρέπει με κάποιο τρόπο να καταγράφεται, να αποτυπώνεται και να μετουσιώνεται σε κάποιο υλικό αντικείμενο, το οποίο θα έχει ένα ιδιαίτερο νόημα και θα της εξασφαλίζει μια συνέχεια στον κόσμο. Με το ίδιο σκεπτικό το 2021 στα πλαίσια ανανέωσης της ιστοσελίδας μας αποφάσισα  να φτιάξουμε το πρώτο e-shop στον κόσμο στην Κερκυραϊκή διάλεκτο προσδίδοντας μια πολιτιστική διάσταση στα μηνύματα που επικοινωνούμε. 

Στόχος, συμπληρώνει η εταιρία, είναι όποιοι ενδιαφέρονται να «εκπαιδευθούν» πάνω στις ιδιότητες των υλικών, να αποκτήσει μια πλήρη και ρεαλιστική εικόνα για αυτό που αγοράζει μέσα από μια ειλικρινή και υπεύθυνη ενημέρωση

Και συνεχίζει, εξηγώντας πως: 
η Salty Bag δημιουργήθηκε για να σχεδιάζει και να κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες, υψηλής αντοχής, μέσω της επανάχρησης και αξιοποίησης υλικών, με γνώμονα τον χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Για να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάθε μας σχέδιο, συνδυάζουμε τη φιλοσοφία του upcycling, της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης... [επαναξιοποιούμε] παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών, ιστιοσανίδων, αλεξίπτωτων, και αετών, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους στη θάλασσα, προσφέροντας τους νέα ζωή και νέα αξία. 

Ως προς το χρόνο παραγωγής τους όμως αναφέρει πως «απαιτεί έως και 130% παραπάνω χρόνο σε σχέση με αυτόν που απαιτείται για να κατασκευαστεί μια συμβατική τσάντα, η διαδικασία είναι αρκετά κοπιώδης (από το πατρόν, το πλύσιμο, το σιδέρωμα μέχρι την εικαστική επεξεργασία) αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει». 

Και φυσικά, η απάντηση σχετικά με την «κατάσταση» του sustainable fashion στην Ελλάδα αποδίδει την ίδια την πραγματικότητα της παραγωγής και επικοινωνίας αντίστοιχων μεθόδων: 
Πιστεύω ότι αν παρομοιάζαμε το ελληνικό sustainable fashion με τη γέννηση ενός παιδιού, αυτή τη στιγμή, η υπάρξή του δε θα φαινόταν ούτε στο τεστ εγκυμοσύνης. Σε τόσο πρώιμο στάδιο βρίσκεται ο κλάδος στην Ελλάδα.

Η εξής παρατήρησή του αποτελεί ίσως ένα ουσιαστικό απόσταγμα για τον τρόπο που βιώνουμε και καταναλώνουμε τη μόδα σήμερα: «όπου διαβάζεται eco-κάτι (πχ eco-conscious) να υποψιάζεστε για την βιωσιμότητα του προϊόντος διότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοιους όρους μάλλον δεν έχει διαβάσει την σύγχρονη πρακτική γύρω από το sustainable fashion, όπου τέτοιοι όροι έχουν εκλείψει από τον προηγούμενο αιώνα. Είναι σαν να πας να αγοράσεις μια σύγχρονη μηχανή από κάποιον που σου λέει πως πουλάει μοτοσακό.»

Ως σημείωση/παράδειγμα αναφέρονται και καταστήματα τα οποία έχουν εξ’ ολοκλήρου sustainable προσημο: η Perga στον Πειραιά όπου εκτός από την Salty Bag υπάρχουν διεθνούς φήμης brands όπως οι Musto, και Yeti που έχουν επιλεχθεί διότι καλύπτουν πλήρως ένα ή και περισσότερα “R” από τις αρχές της βιωσιμότητας, του “Reduce, Repair, Reuse”. 

Για το site: https://www.instagram.com/pergaofficial/

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 10.0

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 6.3