Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Γεννηθήτω Φως… ή Γυαλί Έξυπνο!

Γεννηθήτω Φως… ή Γυαλί Έξυπνο!

Το γυαλί του μέλλοντος αντικατοπτρίζει τις συνήθειες των ανθρώπων στο μέλλον, αλλά και αναδεικνύει τις ανάγκες τους από τις επιπτώσεις των μεγατάσεων στη ζωή τους: κλιματική αλλαγή, ανάγκες σε ενέργεια, αύξηση μεσαίας τάξης, ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη κλπ.

1.       Παράθυρο με ενσωματωμένη προστασία από τον ήλιο και την όραση
Τεχνολογία προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εγκαταστημένες στο τζάμι παρέχουν πλήθος δυνατοτήτων στη δόμηση και λύσεις στην καθημερινότητα: 
  •  Το γυαλί προστασίας από τον ήλιο έχει μεταλλική επίστρωση που δεν αποτρέπει το φως του ήλιου, αλλά διατηρεί έως και το 80 τοις εκατό των υπέρυθρων ακτίνων θερμότητας που αποτρέπει τη θέρμανση των δωματίων.
  •  Τα θερμοχρωματικά τζάμια έχουν ακόμα καλύτερες ιδιότητες: Το παράθυρο διατηρεί τη θερμότητα έξω το καλοκαίρι, αλλά αφήνει τη θερμότητα του ήλιου να διαπεράσει τους ψυχρότερους μήνες του έτους.
  •  Υαλοπίνακας με δυνατότητα ρύθμισης του ρεύματος. Η ροή ρεύματος αποχρωματίζει το γυαλί, έτσι ώστε να ρυθμίζει τη διέλευση ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, αυτό το "εναλλασσόμενο" ή ηλεκτροχρωμικό γυαλί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προστασία από τον ήλιο, αλλά και να μετατραπεί από διαφανές σε χρωματιστό ή γαλακτώδες με τηλεχειριστήριο. 
  •  Αν και ο υγρός κρύσταλλος λειτουργεί με υγρά πολυμερούς, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες εφαρμογές. Η μόνη διαφορά είναι ότι το γυαλί παραθύρου ή πόρτας από αυτό το υλικό γίνεται διαφανές μόνο υπό ισχύ και δεν χάνει τη διαφάνεια του όπως το ηλεκτροχρωμικό γυαλί.

 
2.       Παράθυρα και προσόψεις ως ενεργειακά εργοστάσια
Ενώ το έξυπνο γυαλί ρυθμίζει την ποσότητα ενέργειας που επιτρέπει να περάσει από το εξωτερικό στο εσωτερικό, τα διαφανή ηλιακά κύτταρα μετατρέπουν το παράθυρο και τα μπροστινά γυαλιά σε ολόκληρες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Για τον ηλιακό εμπειρογνώμονα Richard Lunt, ο οποίος επί του παρόντος εργάζεται για την ανάπτυξη ενός πλήρως διαφανούς ηλιακού στοιχείου στο Michigan State University, αυτή η μορφή παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε σύντομα να μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της απαίτησης ενέργειας. 

 
3.       Παράθυρα και καθρέφτες ως οθόνες
Οι τεχνικοί της Panasonic ανέπτυξαν μια εντυπωσιακή εφαρμογή του «έξυπνου γυαλιού, ένα πρωτότυπο μοντέλο μιας διαφανούς τηλεόρασης OLED, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο CES 2016. Αυτό το μοντέλο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια γυάλινη πόρτα για μια μονάδα τοίχου. Αλλά ξαφνικά έγινε μαύρο και εμφανίστηκε μια τηλεοπτική εικόνα. Εκτός από την εφαρμογή στο σαλόνι, η Panasonic θέλει επίσης να αναπτύξει εφαρμογές για τον δημόσιο χώρο.
 

4.       Το γυαλί συνδυάζεται με το φως για να σχηματίσει ένα έξυπνο φωτιστικό
Η βιενέζικη εταιρεία τεχνολογίας Light Glass, που ιδρύθηκε το 2014, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που συνδυάζει το γυαλί και το φως σε ένα προϊόν που προσομοιώνει το φως της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γυάλινη επιφάνεια γίνεται ταυτόχρονα μια φυσική πηγή φωτός, δηλαδή σχεδόν ένα παράθυρο. Το αυτοφωτιστικό γυαλί είναι κατάλληλο τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική χρήση και μπορεί να ελεγχθεί είτε με χειροκίνητους διακόπτες πληκτρολογίου ή εφαρμογές Bluetooth και WLAN. 
Χάρη σε μια περαιτέρω εσωτερική ανάπτυξη, τεχνικές μονάδες όπως οθόνες, αισθητήρες, κάμερες ή φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν επίσης να ενσωματωθούν με διαφάνεια στο γυαλί και να συνδεθούν απευθείας με συστήματα ελέγχου κτιρίων και ραδιοφωνικά δίκτυα. Χάρη σε αυτήν την καινοτομία, η εταιρεία έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία. Πιο πρόσφατα, η τεχνολογία ALED Privacy-Plus απονεμήθηκε με το διάσημο American Architecture Award, το Architect A+ Award.

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 9.63

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 6.5