Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ

110421090 Mediaitem110421089

Τρόφιμα φτιαγμένα από "αέρα" κοπανιστό

Φιλανδοί επιστήμονες που παράγουν μια πρωτεΐνη από υδρογόνο και βακτήρια λένε ότι θα ανταγωνιστεί με τη σόγια σε τιμή εντός της δεκαετίας.

Η πρωτεΐνη παράγεται από βακτήρια εδάφους που τροφοδοτούνται με υδρογόνο που διασπάται από νερό μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ερευνητές λένε ότι εάν ο ηλεκτρισμός προέρχεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα τρόφιμα μπορούν να αναπτυχθούν με σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Εάν τα σχέδια τους πραγματοποιηθούν, θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γεωργία.

Η τεχνολογία έχει  συγκεντρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και προβλέπουν - ανάλογα με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - ότι το κόστος παραγωγής τους θα ταιριάζει περίπου με εκείνο της παραγωγής σόγιας έως το τέλος της δεκαετίας - ίσως ακόμη και μέχρι το 2025.

Πηγή: https://www.bbc.com/news/science-environment-51019798 

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5.13

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5.77