Horizon Scanning

Τεχνολογική περιοχή: ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΈΝΔΥΣΗ

Boho White Mockup With Cotton Yarn Desk Top View Flat Lay Space Your Text 44769 1040

Ύφασμα από Πρωτεΐνη Γάλακτος

Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γερμανός χημικός Frederick Todtenhaupt προσπαθούσε να μετατρέψει τα παραπροϊόντα του γάλακτος σε ένα υποκατάστατο μεταξιού, χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πρώτη επιτυχημένη παραγωγή υφάσματος από γάλα έγινε τη δεκαετία του 1930 από τον Ιταλό μηχανικό Antonio Ferretti.  Εξαιτίας, όμως, των μειονεκτημάτων του υλικού, αυτή η καινοτομία έπεσε σε αδράνεια για σχεδόν έναν αιώνα. Το 2019, η ιταλική επιχείρηση μόδας Duedilatte επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα. Καταφέρνοντας όχι μόνο να πετύχει μια πιο ανθεκτική και μαλακή εκδοχή του παραγόμενου νήματος αλλά και να αξιοποιήσει τα γαλακτοκομικά απόβλητα ως πρώτη ύλη, η εταιρεία κατάφερε να εισέλθει στην αγορά της ένδυσης με μια σειρά από t-shirts, ενώ σχεδιάζει σύντομα να εισέλθει στην αγορά των βρεφικών ενδυμάτων, καθώς θεωρεί πως το υλικό της είναι ιδανικό για ευαίσθητο δέρμα. Το υποαλλεργικό και αντιβακτηριακό  νήμα παράγεται από σκόνη πρωτεΐνης γάλακτος, είναι από τη φύση του λευκό και βάφεται από την εταιρεία μόνο με φυτικές χρωστικές. Για την κατασκευή 1 κιλού από το υλικό απαιτείται μόλις 1 λίτρο νερού, έναντι 50 λίτρων που απαιτεί η παραγωγή ίδιας ποσότητας βαμβακιού.

Πηγές:
https://cordis.europa.eu/article/id/135536-making-clothes-from-milk
https://www.fibre2fashion.com/industry-article/5279/an-introduction-to-milk-fiber-a-review
https://fashionunited.uk/news/fashion/sustainable-fabrics-italian-brand-duedilatte-makes-clothing-from-sour-milk/2019030141896
https://www.qmilkfiber.eu/produkte?lang=en

Βαθμολογήστε την Τάση

(Πρέπει να βαθμολογήσετε και τις δύο παραμέτρους.)

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Πόση επίδραση στην περιοχή ενδιαφέροντος έχει;

Βαθμολογία κοινού μέχρι σήμερα

Βαθμολογία τάσης με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 8.55

Βαθμολογία τάσης με βάση την επίδρασή της

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 7.15